Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



2014 O DOMAŠOVSKOU RŮŽI

 

O Domašovskou růži
A už je to tady! Dlouho očekávaná akce konaná v areálu Jezdeckého sdružení Hobit. V sobotu 19. dubna se ve velikonoční náladě sešlo devět lidí se svými, nebo vypůjčenými koňmi. První povel zněl: „Připravte si koníky na úvaziště!“ Soutěžící se rozešli do ohrad pro své svěřence. Někteří se již od čtvrtka účastnili semináře přirozené komunikace, který této akci předcházel a tak i noví koně bezvadně zapadli do místního stáda. Když byli koně vyčištění a nachystaní, vydali jsme se k závodišti na prohlídku úkolů.
Na závodišti na nás čekala tříčlenná porota, pan fotograf Jaromír a samozřejmě hlavní organizátorka Jitka. Na place bylo rozmístěno 10 samostatných úkolů. Jako první byl slalom mezi kužely, následovala speciální překážka „mikádo“ – byla to ráhna ledabyle naskládaná přes sebe a úkolem koně bylo přejít je, bez toho aniž by se některé z ráhen hnulo. Dalšími zajímavými úkoly byly například přeskočit dvě po sobě jdoucí překážky z pneumatik, vylézt předníma nohama na pařez, vycouvat eLko z ráhen, vlézt na traktorovou pneumatiku vysypanou pískem nebo vyslat koně na kruh a sedět při tom na malé stoličce. Mezi soutěžícími zavládl šum a debata o tom, jak který úkol splnit, na co si dávat pozor a jak být co nejrychlejší a nejpřesnější. Když jsme prošli celou dráhu, soutěžící šli pro své koně. A hurá do soutěžení!
Samostatná soutěž probíhala tak, že se porota posadila k dané překážce na karimatku a úkol postupně splnily všechny dvojice za sebou. Poté se přesunuli k další překážce. Porota pečlivě sledovala chyby a celkový dojem z úkolu. Když se něco nevydařilo, strhla dvojici body. Jelikož účastníci i koně byli různorodí, od hříbátek a malých dětí přes březí klisničky až po staré zkušené kobyly, mohli si zvolit obtížnost provedení úkolu.
Po dokončení jednotlivých úkolů následovala další soutěž a to soutěž rychlostní. Úkolem bylo přejít všechny překážky, které se předtím plnily jednotlivě, za sebou a na čas. Některé dvojice na tento úkol zahodily ohlávky a vodítka a proběhly trasu ve volnosti. I přes to, že ke konci odpoledne došly nad Domašov černé mraky, ze kterých chvilkami pršelo, se uskutečnila poslední disciplína. Improvizace na hudbu. Pohled na tancující koně se svými majiteli byl uchvacující. A myslím, že lidi i koně si to moc užili.
Zakončení a předání cen proběhlo u ohýnku. Hlavní cenou byla nádherná, ručně kovaná železná růže. Následovalo opékání špekáčků, hodnocení prožitého dne a diskuze o čem jiným, než o koních. Těšíme se na další ročník této vyvedené akce! 
Zapsala Eva Svobodová

Soutěžíte rádi?

Máte v oblibě netypické disciplíny, s koněm na vodítku i bez, ze země i hřbetu?

Nebojíte se překážek?

Pokud jste si odpověděli ano na některé z těchto otázek, tak neváhejte a přijeďte v sobotu 19. 4. 2014 poměřit své dovednosti s našimi borci v soutěži "O Domašovskou růži"

 

Podrobnosti akce

Startovné: 50,- Kč za účastníka s koněm  za soutěž

Vstupné: diváci vstupné dobrovolné
Ubytování: Možnost ubytování v penzionu U Němců v Domašově nebo ve vlastních stanech.

Další podrobnosti a informace na telefonu 723 905 080 či 773 618 635

Přihlášky vyplňujte zde:

 

 

 

Jméno zvířete na vodítku:  

vlastní kůň   jiné zvíře   chci koně půjčit

Jméno jeho majitele:  

Chci zajistit ubytování od  do , v penzionu ve vlastním stanu

Kontakt: e-mail   telefon  

 


 

Pro účast na jezdeckých hrách nemusíte být dobří jezdci , nevadí, že se bojíte skákat a váš sed není zrovna učebnicový, ale měli byste být schopni svého koně dobře ovládat a dokázat ho přesvědčit následovat vás v situacích, které se mu nemusejí úplně líbit. Vaši výhodou může být kůň menšího vzrůst a bleskově reakgující na pomůcky, pro vás pak rychlost, obratnost a dovednost rychle seskakovat a naskakovat (nejlépe za jízdy). Na jezdeckých hrách vás totiž čeká kombinace úkolů, zaměřených na zručnost při vedení koně a jezdeckou zdatnost, ale také další, které testují fyzickou zdatnost a jiné dovednosti jezdce (obratnost, přesnost,...). Nechybějí ani neoblíbené cviky, které prověří, nakolik dokážete koně přimět k následování v situacích, které vnímá jako nebezpečné.dsc_0001.jpg
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář