Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



2018 Den otevřených dveří a Den dětí

Z pera Míši Burdové:

2.června JS Hobit Domašov otevřel dveře veřejnosti. Předsedkyně a hlavní osoba organizace Jitka Bednářová Smíšková prošla ve své koňařské kariéře klasickým výcvikem v drezúře a ve skocích, ale později se začala věnovat přirozené komunikaci a postupně se více a více…až zcela, obešla bez běžné výstroje jako je sedlo nebo uzdečka. Její umění práce s koňmi je jezdecké veřejnosti dávno známé a letos měla i veřejnost nekoňařská možnost vidět, co se dá s koňmi dokázat, i když na sobě nic nemají.

 

unnamed.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příprava roční klisničky na show a práci hiporehabilitačního koně.

 

A není to jen samoúčelný výcvik, protože koně zde také pomáhají a Hobit je střediskem doporučené hiporehabilitace České hiporehabilitační společnosti.

 

28.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Základy jógy na koni

 

17.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soutěže „jeď, běž, veď“ jsou mezi dětmi velmi oblíbené

 

Na dni otevřených dveří diváci překvapeně sledovali, jak dokonale zapadá systém přirozené komunikace do aktivit s využitím koní, což je forma hiporehabilitace sledující sociální a pedagogické cíle s bonusem příznivého vlivu na pohybovou složku klienta. To zní velmi teoreticky, stejně jako jakékoliv povídání o hiporehabilitaci, ale když se díváte na nevidomého kluka, jak brilantně překonává s klisnou Gitou na vodítku překážky trailového parkuru, tleskáte jak o život a podvědomě je vám jasné, že se právě odehrává v životě malého závodníka něco velkého. „Ten klučina je úžasný, vůbec bych nevěřila tomu, že nevidí,“ zaznělo z publika.

 

1.jpg 

 

 

 

 

 

Čtverilka na hudbu se země byla obohacena rozverností hříbatek

 


5.jpg

 

 

 

 

 

 

Trojice dívek nám ukázala, že kůň i na ohlávce může být lehce ovladatelný

 

Diváky nadchla i čtverylka i různé hry členů Hobitu předvedené na koních, kteří pracovali ochotně spokojeně a v klidu, aniž by měli na sobě sedlo a v hubě železné udidlo. Tak to prostě v Domašově pod vedením Jitky Bednářové Smíškové chodí a každý kůň této stáje dokáže s člověkem spolupracovat i bez mechanických prostředků.

 


39.jpg

 

 

 

 

 

 

 

První setkání s vozíkem bylo pohodové

 

 

V dnešní uspěchané a ambiciózní době je souznění s tak velkým zvířetem něco úžasného, ač těžko měřitelného a vědecky prokazatelného. Kdo se však dobře dívá, vidí – naživo je to nejlepší, ale i fotografie napoví, že Den otevřených dveří v JK Hobit v Domašově stál za návštěvu.

 

 


den-otevrnych-dveri-strediska.jpg