Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



2015 Zkoušky koní a mé Hiporehabilitace

V horký sobotní den, 13. června, proběhly závěrečné zkoušky kurzu Aktivity s využitím koní (AVK) pro první čtyři statečné účastnice (další se chystají na podzimní termín). Zázemí k tomu poskytl JK Vladykův Dvůr, kde proběhla i většina výuky. Tento kurz byl otevřen poprvé v historii, účastnilo se ho 10 žen s pedagogickým nebo sociálním vzděláním.

Aby se zkoušky děvčata mohly zúčastnit, musely absolvovat 100 teoreticko-praktických hodin, 80 hodin odborné praxe, 20 hodin práce s koněm ze země a odevzdat vypracovanou kazuistiku. Zkouška trvala celý den. Dopoledne proběhla praktická část (příprava koně, ukázka samostatné práce s koněm, ukázka individuální a skupinové lekce AVK). Každá účastnice si musela vybrat odpovídající koně ze stáda, zorganizovat své kolegyně, aby zahráli role uživatelů dle vylosovaných úkolů. Hodnotilo se, zda výběr koně odpovídá potřebám uživatele, zda zkoušená účastnice si umí korektně složit lekci, a zda její kolegyně umí zahrát požadované postižení či problém - tedy zda mají představu, jak se takový člověk cítí, chová a pohybuje.

Odpoledne účastnice napsaly test a absolvovaly ústní přezkoušení. Ke konci byla vidět únava na všech, ale zvládly to a jsou prvními oficiálními instruktorkami AVK!