Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Regionální výstava Kuchařovice

VII. Regionální výstava haflingů Kuchařovice 2015

Již VII. ročník této výstavy se uskutečnil 30. 5. 2015. Počasí tentokráte přálo jak vystavovatelům, tak i pořadatelům a dešťové kapky se předvadišti vyhnuly. Den začínal tradičně svodem klisen, ale o tom se můžete dočíst v samostatném článku. Na výstavu bylo nahlášeno celkem 31koní, nicméně jich do Kuchařovic dorazilo 22. I slabší účast koní oproti letům předešlým neubrala na skvělém prezentování tohoto plemene. Výstavu hodnotila komise ve složení MVDr. Martina Daťková, Jana Kuchařová a od mikrofonu provázela komentářem celou akci Hana Drábková.

 

Do první výstavní třídy dorazila pouze klisna Lentilka po Markýz z matky Loreta po Nasan, která si s sebou dovezla hřebečka Lefrise po hřebci Nefris v majetku Mgr. Jitky Bednářové Smíškové. U této dvojice je třeba vyzvednout skvělé předvedení jak klisny, tak hříběte. Klisna předvedla velmi pěknou mechaniku pohybu v klusu.

 

Druhou výstavní třídu obsadily roční klisny. V této kategorii měla porota nelehké rozhodování, neboť byla tato kolekce velmi vyrovnaná a o umístění rozhodovalo jen aktuální předvedení klisen. Prvenství si nakonec odvezla klisnička Lenfris po Nefris z Lentilky, druhou příčku obsadila Amélie po Andiamo z matky Ála po Artist L jejímž majitelem i chovatelem je Tomáš Kotáb z Hradce Králové. Třetí příčka patřila klisně Bonny - Q po Armin Q z matky Bajka po Notabilis od majitele i chovatele Ladislava Holady z Vlašimi.

 

Třetí výstavní třída byla složená z hřebce a dvou klisen. Prvenství si z této kategorie odvezl právě hřebeček Adagio po Aquavit z matky Lamara po Strumer majitelky a chovatelky Ing. Martiny Čechové z Prostřelmova. Druhou příčku obsadila klisna Bella po Ahnherr z klisny Bajka Ladislava Holady. Třetí příčka patřila klisně Gája po Andiamo z Ganz po Angel-A jejiž majitelem i chovatelem je Eva Ševelová z Loděnic u Mor. Krumlova.

 

Tradičně nejobsazenější bývá na výstavách třída 3-6 letých klisen. Tentokráte však byly kategorie klisen početně vyrovnané. Na předvadišti se sešlo šest klisen. Velmi pěkně připravená mladá klisna Moneta po Nibelung z matky Mesina po Amadeus v majetku Evy Ševelové nenechala nikoho na pochybách a bravurně svým předvedením zvítězila v této třídě. Jedná se o ušlechtilou klisnu velmi korektní v typu. Druhé místo obsadila šestiletá Aschely, po otci Nefris z matky Allison po Nugát. Třetí příčku si vybojovala klisna Sany po Steinkogel z matky Samia po Nordtirol majitele i chovatele Karla Novotného z Nového Města na Moravě.

 

Stejný počet předvedených klisen jako předešlá výstavní třída měla i kategorie klisen 7 letých a starších. Prvenství si odvezla osmiletá klisna Clarina po Nordtirol z matky Cuba po Afghan v majetku firmy IMOBA a.s. Praha. Za ní se zařadila Natali po Nimrod z matky Bára po Achát v majetku pana Drápely z Lesůňek. Třetí příčku obsadila domácí čtrnáctiletá klisna Allison po Nugát z matky Astra po Alex.

 

Jediným předvedeným valachem byl čtyřletý Artuš po otci Artist, z matky Lamara majitele i chovatele Ing. Přemysla Čecha z Postřelma. I tento valach byl plnohodnotným článkem výstavy.

 

Na závěr výstavy se bojovalo o titul šampiona v kategorii mladých, kde si titul odvezl dvouletý Adagio. O titul Šampion otevřených tříd měly právo bojovat vítězky a reservevítězky ze čtvrté (Moneta a Aschely) a páté (Clarina a Natali) výstavní kategorie. Titul šampiona otevřených tříd putoval do Loděnic zásluhou klisny Monety, která následně získala i titul Šampiona českých klisen.

 

Následovala prezentace chovného hřebce, jak na ruce, tak posléze i pod sedlem.
Tím byl hřebec 1975 Athos po Anselazio z matky Desideria po Nortirol majitele IMOBA, a. s., Praha z rakouského chovu v Ebbsu. Do chovu byl zapsán před dvěma lety se známkou 7,9 bodu. Přednostmi Athose jsou především jeho moderní typ, pěkně utvářená horní linie s výrazným kohoutkem a s tím související šikmou lopatkou.

 

Závěrečný čas patřil sedlovým disciplínám. V drezuře i parkuru zvítězila klisna Norma po Nimrod z matky Nela po Nasan. Druhé místo v drezuře a třetí v parkuru získal hřebec Athos, u kterého je potřeba vyzvednout skvělý charakter, který prokázal po celou dobu výstavy. Třetí místo v drezuře a druhé v parkuru obsadila klisna Clarina.

 

Stejně jako v předešlých letech patří velké poděkovaní všem zúčastněným majitelům i chovatelům, kteří dorazili do Kuchařovic a prezentovali zde chov haflinga. Vždyť právě oni jsou budoucími producenty mladých haflingů a prezentací tohoto všestranného plemene podporují chov těchto nádherných koní. Velký dík patří také sponzorům této akce a to EQUUSU Kuchařovice, Obecnímu úřadu Kuchařovice a hlavnímu sponzorovi této akce firmě ADW Agro a.s. se sídlem v Krahulově.

Hana Drábková
foto: Veronika Bechová

více foto http://veucul.rajce.idnes.cz/Kucharovice_-_regionalni_vystava_Haflingu_30.5.2015/#